راهنمای مطالعه:
دستهبندی صنایع و شرکتهای مخابراتی به چه صورت هست؟
مخابرات و سرویسهای مخابراتی، بحث داغ این روزهاست و این صنعت تا جایی پیشرفت کرده که ما هرروز درگیرش هستیم! از اینترنت خونههامون گرفته تا گوشیهای هوشمندی که استفاده میکنیم، شبکههای اجتماعی که چرخ میزنیم و از امکانات عکس، تماس و ویدیو بهره میبریم. سرویسهایی که هرروز در بستر اینترنت اضافه میشن و مارو متعجب میکنن و زندگی رو برامون راحتتر میکنن. البته همیشه فکر ما اینجاست که کدوم سرویس بهتره، و کدوم شرکت، شرکت برتر مخابراتی هست.
کنجکاوی ما از اونجا شروع میشه که از شرکتها و مجموعههایی بدونیم که این سرویسها و خدمات رو ارائه میدن و این بستر رو در اختیار عموم مردم یا سازمانها میزارن ! مخصوصا مهندسهای برق مخابرات که لازمه خیلی دقیق بدونن توی بازار چی میگذره و تکنولوژی و صنعت دارن به کدوم سمت پیش میرن و شرکتهای برتر مخابراتی چیکارا میکنن.
سوال اینجاست که خب، حالا اصلن منظور اصلی از شرکتهای مخابراتی چی هست و چطور دسته بندی میشن؟
در واقع مخابرات زیر شاخههای بسیار مختلفی داره و شرکتها و سازمانها هرکدوم توی یک زیرمجموعه و گرایش مشغول به فعالیت هستن. بسیاری از این دستهها با حوزههای مختلفی مثل فناوری اطلاعات رابطه تنگاتنگی دارن و عملا نمیتونیم این دو تا دسته رو به طور کامل از هم جدا کنیم و برای یک دستهبندی کلی، میتونیم شرکتهای مخابراتی رو به دو دسته ارتباطات و مخابرات و رایانه و فعالیتهای وابسته تقسیم کنیم.
حالا دقیقا فرق این دو دسته با هم چیه؟
اگر بخوایم خیلی واضح و آسون فرق این دوتا دسته رو بررسی کنیم، میتونیم بگیم که دسته ارتباطات و مخابرات، مستقیما بر روی مباحث مخابراتی مثل مخابرات سیار، فیبرنوری، مخابرات بیسیم، اینترنت، تجهیزات مخابراتی و از این دست موضوعات تمرکز داره.
از اون سمت، گروه رایانه و فعالیتهای وابسته، در حوزه فناوری اطلاعات و خدمات اینترنتی، اپلیکیشنها، تجارت و بانکداری الکترونیک فعالیت داره. پس وقتی راجع به شرکتهای مخابراتی فکر میکنیم، مهمه که بدونیم به کار در کدوم دسته علاقمندیم.
سوال بعدی این هست که آیا به جز دو دسته گفته شده، دسته سومی هم میتونیم در نظر بگیریم؟
دسته سوم؟
البته، بسیاری از شرکتها در صنایع دیگر هم از مخابرات استفاده میکنن! صنایعی که بدون داشتن زیرساختهای مخابراتی عملا قادر به انجام وظایف اصلیشونم حتی نیستن. مثل صنایع حمل و نقل، نفت و گاز و پتروشیمی ، صنایع نظامی و غیره. که به این دسته بعدا به طور جداگانه میپردازیم.
هرکدوم از ما که دلمون بخواد در یک شرکت مطرح مخابراتی کار کنیم و توانایی هامون رو نشون بدیم، باید اول به سوال زیر جواب بدیم:
شرکتهای برتر مخابراتی کدامند؟
برای اینکه بتونیم یک رتبهبندی درست و یک لیست با عنوان ده شرکت برتر مخابراتی داشته باشیم، لازمه که یکسری معیار تعریف کنیم و بدونیم توی چه مسیری داریم دستهبندی رو انجام میدیم. سازمان مدیریت صنعتی، شرکتهای ایرانی رو براساس شاخصهایی مثل «بیشترین فروش»، «بیشترین سودآوری»، «بالاترین ارزش بازار»، «بالاترین اشتغالزایی»، «بیشترین دارایی» و «بالاترین بهرهوری کل عوامل» ارزیابی و معرفی میکنه.
البته، بسیاری از شرکتها هستند که بین مخابراتیها شناخته شدهترن و به اصطلاح ” کارشون درسته“!
در ادامه، ۱۰ شرکت برتر حوزه مخابراتی رو معرفی میکنیم و ویژگیهای جالب هرکدوم رو مطرح میکنیم! و البته همه این شرکتها در حوزههای مختلفی فعالیت میکنن و سرویسهای زیادی رو ارائه میدن که اگر بخواین بیشتر ازشون بدونین، پیشنهاد میکنیم که به سایتهاشون که روی این مقاله لینک هم شدن سری بزنین!
ناگفته نمونه که شرکتهای دیگری رو هم توی مقالههای بعدی معرفی میکنیم که اگرچه توی این لیست نیستن، اما در بازار جایگاه خوب و قابل توجهی دارن و شناختنشون خالی از لطف نیست.
رتبه اول
همونطور که به فکرمون میرسه و از اسمشم معلومه ، رتبه اول ده شرکت برتر مخابراتی متعلق به هولدینگ شرکت مخابرات ایران هست که از سال ۱۳۷۳ شروع به کار کرده . شرکت مخابرات ایران با ارائه خدماتی همچون آشنای اول (منظورمون تلفن ثابتهاست)، همراه اول (همین سیمکارتها و خدمات وابسته بهشون)، سرویسهای دیتا و اینترنت پر سرعت و ADSL ، پیشگام صنعت مخابرات در ایران به حساب میاد. و البته، این شرکت برای اینکه به روز بمونه خدمات تار نوری به عنوان راهکار فیبر و خدمات گسترده خط دیجیتال با نرخ بیت بسیار بالا رو هم به مجموعهاش اضافه کرده.
همراه اول شامل سرویسهایی از جمله اینترنت نسل ۳، ۴، ۴٫۵ هست و سامانه ها و اپلیکیشنهای مختلفی رو هم ارائه میکنه.
یکی از خدمات جالب همراه اول که بسیار پر کاربرد هم هست، رومینگ بینالمللی هست که سیم کارتهای دائمی توسط ۱۱۲ کشور پشتیبانی میشه!!
البته ناگفته نمونه که همراه اول رقبای سرسختی پیدا کرد، که در بسیاری موارد گوی سبقت رو ازش ربودند و در ارائه خدماتی مثل سرویس دیتا سردمدار شدند!
رتبه دوم
شرکت آسانپرداخت پرشین (آپ) ، در رتبه بعدی این لیست قرار میگیره. و البته قابل ذکره که این شرکت رتبه اول شاخص فروش در سال گذشته رو از آن خود کرده!
شرکت آسان پرداخت پرشین، که در سال ۱۳۸۸ به عنوان شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت تاسیس شد، این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته و با ارئه خدمات مختلفی از جمله جابهجایی وجه و درگاههای خرید اینترنتی، پرداخت قبوض، خرید شارژ ، خدمات سجام، بلیت سینما و اتصال با سایر اپلیکیشنها همانند اسنپ و اسنپ فود، جایگاه ویژهای در بین ما ایرانیها به دست آورده.
علاوه بر اون، آپ چندین پروژه بزرگ با شرکتهای مختلف نیز داشته که بر حسن شهرتش اضافه کرده! از پروژه های جالب توجه شرکت آسان پرداخت پرشین، میتونیم به پرداختهای الکترونیکی اشاره کنیم که برای بانکها، نمایشگاه بینالمللی و نمایشگاه کتاب استانی اجرا شده. همچنین، شرکت آپ پشتیبانی پرداختهای بیمه ایران رو به عهده گرفته و با شرکت حمل و نقل ریلی رجا هم در ارائه بلیطهاشون همکاری میکنه!
رتبه سوم
فناپ!! شرکت فناپ با نام کامل فناوری اطلاعات و ارتباطات پاسارگاد آریان از سال ۱۳۸۴ شروع به فعالیت کرده و تا امروز در حوزههای مختلفی فعالیت داشته. فعالیت مالی و پرداخت (منظورمون بانکداری، پرداخت و تجارت الکترونیک هست)، فناوری زیرساخت و ارتباطات (به طور ریزتر مرکز داده و رایانش ابری، خدمات ارتباطی ثابت و همراه مد نظر هست) ، خدمات محتوا و ارزش افزوده از جمله فعالیتهای فناپ هستند، که باعث میشن این شرکت در هر دو دستهبندی ما قرار بگیرن.
یکی از خدمات جالب شرکت فنآپ، پلی پاد، نخستین کنسول ابری بازی در خاورمیانه است که بدون نیاز به سخت افزار بازی و نصب، تنها با استریم قابلیت بازی داره!
علاوه بر این، تلوزیون اینترنتی آیو از دیگر محصولات مورد توجه این مجموعه هست که فیلم و سریال آنلاین، شبکههای اختصاصی آیو مثل آیواسپرت (ورزش)، آیو فیلم (فیلم و سریال) و آیوتون (کودک) و همچنین شبکههای صدا و سیما رو شامل میشه.
رتبه چهارم
دیگه وقتشه که به شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی بپردازیم و اول از همه با مبیننت شروع میکنیم که در رتبه چهارم ده شرکت برتر مخابراتی قرار میگیره. مبیننت در سال ۱۳۸۷ تاسیس شد و در بهمن ۱۳۹۵، شبکه بیسیم سراسری بروی TD-LTE رو راه اندازی کرد.
در کنار اینترنت خانگی، خدمات دیگهای از جمله سرورهای مجازی و اختصاصی، اینترنت اشیا و رایانش ابری هم توسط این شرکت ارائه میشه.
ارائه خدمات ارتباطی به چندین هزار Node سازمانی، خدمات هوشمند و مدیریت شده و بسیاری دیگر از راهکارهای ارزشافزوده، مبیننت رو متمایز کرده و این شرکت رو به یکی از انتخابهای سازمانها، ارگانهای دولتی و کسبوکارهای کوچک و بزرگ کشور تبدیل کرده است.
نکته جالب توجه اینکه پس از ایجاد اولین شبکهی نسل چهار در کشور، مبیننت به عنوان اولین اپراتور دارای LTE در گزارش انجمن جهانی GSA معرفی شده است.
رتبه پنجم
رتبه پنجم این لیست متعلق به شرکت آریاهمراهسامانه است که در سال ۱۳۸۵ و در زمینههای گوناگون IT و ICT شروع به فعالیت کرده که با ۱۳۰ پروژه یکی از پیشتازان گروه خودش به حساب میاد.
یکی از پروژههای جالب توجه این شرکت، پروژه اطلاعاتی مرکز داده فاز یک و فاز دو شرکت ایرانسل بود که تمامی مراحل طراحی، تأمین، تجهیز، نصب و راهاندازی رو شامل میشد. سپس ، شرکت ایرانسل، همه امور مدیریت، نگهداری و توسعه مرکز داده رو هم به این شرکت سپرده.
یکی از دستاوردهای قابل توجه آریاهمراه، خدمات رایانش ابری در مراکز ایرانسل هست که برای نخستینبار در خاورمیانه در سال ۲۰۱۲ عرضه شد.
خدمات آریاهمراه در دستههای : مخابرات شبکه، اینترنت اشیا، رایانش ابری، مرکز داده و علوم داده و سیستمهای جریان ضعیف قرار میگیره و در نتیجه، شرکت آریا همراه سامانه در دو دسته موجود صنایع مخابرات فعالیت داره.
رتبه ششم
شرکت دادهگسترعصرنوین با برند تجاری هایوب رتبه ششم را در لیست ده شرکت برتر مخابراتی به خودش اختصاص داده. این مجموعه از سال ۱۳۸۲ بهعنوان یکی از شرکتهای ارائهدهنده خدمات انتقال داده شروع به کار کرد.
شرکت هایوب تونست بهسرعت در بازار رقـابتی خدمات دستـرسی به دیتـا و اینترنت رشد کنه و توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به عنوان یکی از شرکتهای برتر انتخاب بشه. علاوه بر این، سازمان تنظیم مقررات رادیویی مجوزهای ترانک عمومی، پروانه ایجاد و بهرهبرداری از شبکه ارتباطات ثابت (FCP) و موافقت اصولی (MVNO) رو هم در اختیار این شرکت قرار داده.
نکته بسیار جالب، همکاری شرکت هایوب و وودافون هست که در سال ۱۳۹۵ به طور رسمی آغاز شد و هدف از این همکاری به جز بهرهمندی از تجربیات بینالمللی وودافون ارائه سرویسهای خاص مخابراتی همچون اینترنتاشیاء (IoT) و خدمات ماشین با ماشین (M2M) بهصورت تجاری در کشور است. و همچنین در این سال شرکت هایوب پروانه TD-LTE را اخذ کرد.
رتبه هفتم
بالاخره در رتبه هفتم لیست برترین شرکتهای مخابراتی، به شرکت ایرانسل میرسیم. شرکت MTNIrancell در سال ۱۳۸۴ شروع به کار کرد و با سرمایهگذاری مشترک شرکت گسترش الکترونیک ایران و گروه امتیان آفریقای جنوبی تشکیل شد و مجوز اپراتوری دوم تلفن همراه رو در همان سال کسب کرد. در سال ۱۳۹۲ برند ایرانسل به عنوان یکی از ۱۰۰ برند برتر ایران شناخته شد .
ایرانسل که در خدمات دیتا گوی سبقت رو از همراه اول ربوده ، به عنوان بزرگترین اپراتور دیتا در کشور، پوشش شبکه نسل ۳و ۴و ۴٫۵ رو ارئه میده و به عنوان ارائهدهنده گستردهترین شبکه اینترنت نسل چهار ثابت (TD-LTE) فعالیت میکنه.
همچنین، یکی از خدمات جالب ایرانسل تلویزیون اینترنتی هست که برای استفاده از آن باید از برنامه لنز ایرانسل استفاده کنین و برخی از شبکههای تلویزیونی رو ببینین. از قابلیتهای این اپلیکیشن به توقف و عقب کشیدن برنامههای زنده، ضبط برنامهها و دسترسی به آرشیو صدا و سیما میشه اشاره کرد و همچنین، وایمکس ایرانسل، از دیگر خدمات قابل توجه این شرکت هست.
در روز ۱۶ مرداد ۱۳۹۹، شرکت MTN اعلام کرد که قصد دارد طرح و برنامه فعالیتهای خود را سادهتر کرده و با خروج منابع خود از خاورمیانه، فعالیتش را به آفریقا محدود کند و بدین ترتیب MTN از ایرانسل جدا شد.
رتبه هشتم
NAK، با نام کامل نقش اول کیفیت، یک شرکت ارائهدهنده سرویسهای مدیریت شده مخابراتی و فناوری اطلاعات است که در سال ۱۳۹۰ تاسیس شد. هدف اصلی نک بومیسازی ارائه خدمات فنی و مهندسی صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور است و خدمات این شرکت مدیریت فعالیتهای مورد نیاز در سراسر چرخه عمر خدمات مخابراتی و فناوری اطلاعات میباشد.
اگر بخوایم به طور کلی خدمات و سرویسهای شرکت نقش اول کیفیت را بررسی کنیم، موارد : طراحی شبکه، پیاده سازی و بهینه سازی، عملیات شبکه، مدیریت و خدمات ایمنی مهندسی مخابرات و در حیطه خدمات دیجیتال سرویسهای: توسعه نرمافزار، اینترنت اشیا و خدمات IT مد نظر میباشد.
به این ترتیب، شرکت NAK ، در دو دسته ارتباطات و مخابرات و رایانه و فعالیتهای وابسته قرار میگیره.
از نکات مورد توجه شرکت نقش اول کیفیت، فعالیت در سطح بینالمللی و اجرای پروژه فیبر نوری در کشور فیلیپین هست که این پروژه هم اکنون در دست اجراست و نکته دیگر، شرکای تجاری نقش اول کیفیت، شرکت همراه اول و مبیننت هستند.
رتبه نهم
در رتبه نهم لیست ده شرکت برتر مخابراتی ایران، شرکت مگفا (مرکز گسترش فناوری اطلاعات) قرار میگیره که در حیطه رایانه و فعالیتهای وابسته دستهبندی میشه.
شرکت مگفا در سال ۱۳۶۰ با اسم “پویندان” به ثبت رسید و پس از دو تغییر نام دیگه، در ابتدای سال ۸۲ به شرکت “مرکز گسترش فناوری اطلاعات (مگفا)” با موضوع ICT تبدیل شد که برروی پنج گروه : سیستمهای پیام دهی (SMS) و ویدئو کنفرانس، واحد یادگیری الکترونیکی، واحد خدمات مشاوره فناوری اطلاعات، واحد کسب و کار هوشمند و واحد توسعه و ایجاد طرحها متمرکز شد.
یکی از ویژگیهای منحصر به فرد شرکت مگفا، پشتیبانی از پورتال انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات است!
اول یک توضیح راجع به قانون دسترسی آزاد به اطلاعات بهتون بدیم. برای شفافیت امور نهادهای حکومتی و امکان نظارت شهروندان و رسانهها، قانونی تصویب شد که هر ایرانی میتونه به همه اطلاعات طبقهبندی نشده دسترسی داشته باشه.
مرکز گسترش فناوری اطلاعات (مگفا) به منظور اجرای این تفاهمنامه بین سازمان فناوری اطلاعات ایران و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات را طراحی کرده و این سامانه را در اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جهت بهرهبرداری قرار داد. پورتال تهیه شده که انتشار و دسترسی آزاد اطلاعات از طریق اون انجام میشه، به منظور استفاده تمامی شهروندان برای دسترسی آزادانه به اطلاعات نهادهای دولتی و حکومتی تهیه شده.
رتبه دهم
در رتبه دهم لیست شرکت برتر مخابراتی ، شرکت افرانت با هدف توسعه اینترنت و تجارت الکترونیک قرار گرفته است. این مجموعه فعالیت خودش رو در سال ۱۳۷۶ آغاز کرده و طی این سالها، خدمات افرانت شامل پهنای باند اینترنت اختصاصی، پهنای باند سازمانی، خدمات دیتاسنتر، خدمات ابری، سرور اختصاصی و تجارت الکترونیکی است.
افرانت به ارائه خدمات طبق نیاز مشتریان بسیار اهمیت داده و به همین منظور، سیستم مدیریت کیفیت مبتنی بر استاندارد ISO 9001:2015 برای بکارگیری رویکردهای بهینه ارائه خدمات، سیستم مدیریت خدمات فناوری اطلاعات مبتنی بر استاندارد ISO/IEC 20000-1:2018 و همچنین برای نگهداری از داراییهای ارزشمند اطلاعاتی، سیستم مدیریت امنیت اطلاعات مبتنی بر استانداردISO/IEC 27001:2013 را دریافت کرده است.
رتبههای بعدی
شرکتهای مخابراتی بسیاری در ایران فعالیت دارند و زمینههای بسیار گستردهای برای کار و فعالیت وجود داره. اسم شرکتهای اعلام شده اصلا به این معنا نیست که سایر شرکتها قوی نیستند و یا حیطه فعالیتشون کم اهمیت هست.
رتبهبندی از دید ایکاتو اینجا تموم میشه و البته میدونیم که با دیدگاههای مختلف ممکنه که این لیست تغییرات زیادی داشته باشه! 🙂
در مقالههای بعدی، به بررسی حیطههای فعالیت و شاخههای مهندسی برق مخابرات و ICT میپردازیم. اینکه یک مهندس مخابرات در چه بازار کاری میتونه وارد بشه و چه شرکتهایی برای هر شاخه وجود داره.
پس، با ما باشید 😀
نظر شما چیه؟
از شما خواهش میکنیم اگر شرکت مخابراتی مد نظرتون هست که لازمه توی این لیست اضافه بشه ، با ما درمیون بزارین، تا بتونیم توی مقالات بعدی ازش استفاده کنیم و لیستمون رو تکمیلتر کنیم!!
2 دیدگاه برای "ده شرکت برتر مخابراتی کدامند؟"
امین دلفراز 26 اردیبهشت 1402 در 12:51
شرکت مخابراتی رایتل رو چرا قید نکردید
هایبرت مارکاریان 3 خرداد 1402 در 11:50
قطعا شرکت رایتل هم به عنوان یک اپراتور تلفن همراه شرکت بزرگی تلقی می شود اما به دلیل محدود بودن لیست مورد بررسی ما (10 عدد شرکت) و وجود دو اپراتور بزرگ در لیست ترجیح دادیم شرکت های بزرگ دیگری (با زمینه کاری متنوع تر) که ممکن است خوانندگان با آنها آشنایی نداشته باشند در لیست بیاوریم